Handel

Ter gelegenheid van het 800-jarig bestaan van Handel in 2020 zijn de historische grenspalen teruggeplaatst. Eeuwenlang gaven ze niet alleen de grens van Handel aan, maar was het ook een landsgrens. De Commanderij van Gemert was destijds een soevereine Heerlijkheid die bestuurd werd door de Duitse Ridderorde. Het was de grens met het Land van Ravenstein, dat viel onder de Keurvorst Hertog van Palts Neuburg. Op de grenspalen zijn de diverse wapenschildjes aangebracht [Teksten van de infoborden bij de wandelroute].



We wandelen de route in tegengestelde richting, dus komen we eerst bij de Heereveldse paal. Genoemd naar het gebied 'Heerevelden', dat op zijn beurt de naam dankt aan 'De Heeren van Ghemert', die dit gebied tot hun bezittingen mochten rekenen. Al in de 14e eeuw wordt deze paal vermeld.

In een beschrijving uit 1663 wordt de paal als uitgangspunt genoemd om de grenzen -na veelvuldige conflicten- voor eens en voorgoed opnieuw vast te stellen.

De Kluispaal is ook al eeuwenoud, maar dankt zijn naam aan de bouw van De Kluis in 1742. Hier stichtte Daniƫl de Brouwer bijna drie honderd jaar geleden het 'Huis Padua'.

Genoemd naar de verdedigingswal grenzend aan De Logt, zoals de buurschap vroeger heette.